Dentálna hygiena (alebo ako sa nebáť návštevy u dentálnej hygieničky)

   Už som spomínala, že daný článok zverejním a teraz nastal ten správny čas. Ak patríte k tým ľuďom, ktorí pravidelne absolvujú povinné prehliadky u zubára, iste ste už o dentálnej hygiene počuli. Pod tento pojem patrí všetko, čo sa týka čistenia zubov a ústnej dutiny a to nielen spôsob, ako sa zuby majú správne čistiť, ale aj výber správnej zubnej kefky, pasty a množstva iných dôležitých pomôcok. Teraz ste sa iste zamysleli nad tým, či existuje viacero spôsobov čistenia zubov a aké iné pomôcky to vlastne spomínam. Ale všetko pekne po poriadku. Začnem tým, že vám rozpoviem, ako som sa k dentálnej hygieničke dostala ja.
   Pri jednej návšteve u svojho zubára som spomenula, že by som si chcela nechať zo zubov odstrániť čierny povlak, ktorý sa na zadnej strane spodných zubov vytvoril a nech som si zuby čistila akokoľvek, nedal sa odstrániť. Kedysi takéto úkony robievali zubári, ale dnes, keď v čakárni natrafíte hneď na 3 ľudí s boľavým zubom, vďaka ktorým čakáte o niečo dlhšie, ako je bežné, tak sa práve týmto zaoberajú zubní špecialisti - dentálni hygienici. Mňa môj zubár odporučil k dentálnej hygieničke, ktorá má ambulanciu hneď vo vedľajšej miestnosti ako on.Tak som sa objednala a bola som zvedavá, čo to bude.
   Pri príchode ma pozdravila milá dentálna hygienička. Ambulanica takéhoto špecialistu je vybavená takmer navlas rovnako ako u zubára. Čaká na vás kreslo, svetlo do tváre a kovová tácka s rôznymi nástrojmi. Sadnete si do kresla a skôr, než sa začne niečo diať, vám dentálna hygienička vysvetlí, ako si správne čistiť zuby a k akým ochoreniam ďasní môže prísť, ak takej bežnej činnosti, ako je čistenie zubov, nevenujeme dostatočnú pozornosť. A ubezpečujem vás, že sa dozviete kopu zaujímavostí. A keď už ste plní vedomostí, môže sa začať čistenie zubov prístrojom, ktorý na základe ultrazvuku a prúdu vody odstraňuje usadený povlak, s ktorými si bežná kefka neporadí.
   Mne napokon zistila dentálna hygienička citlivosť ďasní a krvácanie, takže som musela absolvovať ešte jedno "sedenie", lebo som si tie ďasná musela najskôr trochu preliečiť. Dovtedy som takéto problémy s ďasnami nikdy nemala, ale predpokladám, že po pôrode a 9 mesiacoch kojenia, to nejako vyplynulo samo. Moja liečba ďasien spočívala v tom, že mi dentálna hygienička odporučila medzizubné kefky, s ktorými som si mala čistiť priestory medzi zubami, lebo síce mám doma dentálnu niť, ale tieto mini kefky sú jednoducho oveľa efektívnejšie. Po mesiaci problémy ustúpili, či takmer zmizli. Samozrejme bolo k tomu treba pravidelné čistenie a pri bežnom umývaní použiť inú zubnú kefku a pastu a doplniť to celé ústnou vodou. Odvtedy na medzizubné kefky nedám dopustiť, zvykla som si aj na používanie ústnej vody a keď mi niečo zapadne medzi zuby, tak to odtiaľ dolujem medzizubnou kefkou, lebo je to pohodlnejšie ako špáradlom.

Photo by Suesy: Zubná kefka, zubná pasta a medzizubné kefky (2 veľkosti)

Photo by Suesy

   Len tak mimochodom, viete, že na zubnú kefku sa má vytlačiť len minimum pasty, asi toľko ako je veľkosť hrášku? Nenechajte sa inšpirovať reklamami, kde nanášajú pastu na celú plochu zubnej kefky. Bohužiaľ v reklamách to nie je správne, lebo akonáhle si tak veľa pasty dáte do úst, zaručene vám pasta ihneď spadne do umývadla. Stavím sa, že sa vám to už určite stalo. Tak už viete prečo.

Photo by Suesy: Správne množstvo zubnej pasty

   Samozrejme keďže takáto návšteva u dentálnej hygieničky nepatrí pod základnú zubnú starostlivosť, tak si za ňu musíte aj niečo zaplatiť. Ceny sú rôzne, to si musíte pozisťovať vo vašom okolí, kto má aké. Mňa to vyšlo 15 EUR za jednu návštevu, ale závisí to aj od mesta, lebo už som videla niekoľko reklamných bilboardov aj s takými cenami ako 45 EUR za návštevu. Skúste však navštíviť niektorý zo zľavových portálov, ktorých je na internete ako maku, či tam nenatrafíte na výhodnú ponuku.
   Celková krása teda nie je iba vo vonkajšom zjave, ale predovšetkým v zdravom tele a zdravej mysli, lebo všetko so všetkým súvisí a ak máte choré zuby a ďasná, tak máte choroby aj ide v tele. Z boľavých ďasien a zubov sa totiž baktérie a choroby prenášajú ďalej do tela. Či už tomu veríte, alebo nie, ale ak vás trápi nejaký zdravotný problém, určite sa necítite ani dobre, ani pekne, takže nejaký ten vplyv tam určite je. A nezabúdajte, že krásny úsmev niekedy poteší oveľa viac ako zamračená krásna tvár. Tak sa nebojte a vyskúšajte aj takúto vec. Možno sa vám to zapáči.

Komentáre

  1. Super clanok Suesy, som rada, ze sa zacinaju taketo clanky na nete objavovat stale castejsie, lebo zubna hygiena je na slovensku dost velka katastrofa...na jednom fore som citala, ze jeden chalan mal v zube dieru ako svet aj zvysok zubov pokazenych, ale nechcel ist k zubarovi, lebo sa bal, ze mu vynada ...ani neviem, ci sa mam nad tym smiat, alebo plakat...

    No a moj buduci svagor je zubar, takze o pikosky zo zubnej ambulancie nemam nudzu...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tina, som rada, že ťa môj článok potešil. Môj manžel je presne ten typ človeka, čo k zubárovi nepôjde ani za svet, takže si viem predstaviť, o čom presne hovoríš :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky